ESPNEWS Haber Portal, Haber Sistemi, Haber Sitesi Script - İshal çocuklarda ölüme yol açabilir
13 yaşındaki çocuk cinayet işledi
Erbilli alimlerden Suriye çağrısı
Mısır Dünya Bankasından 200 milyon $ alacak

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

İshal çocuklarda ölüme yol açabilir

İshal çocuklarda ölüme yol açabilir
Uzmanlar, ishalin çocuklarda en sık 0-5 yaş grubunda rastlanan ve bu yaş grubunda ölüme bile yol açabilen bir hastalık olduğunu belirtiyor.
26.06.2012 / 13:17


Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Onur, ishalin çocuklarda en sık 0-5 yaş grubunda rastlanan ve bu yaş grubunda ölüme bile yol açabilen bir hastalık olduğunu belirterek, özellikle yaz aylarında artan ishale karşı anne ve babaları uyardı.  Büyük bir kısmı gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere dünyada her yıl 5 milyon çocuğun ishalden hayatını kaybettiğinin bilindiğini söyleyen Dr. Hakan Onur, çocuklarda oluşan ishallerin ihmal edilmemesi gerektiğini kaydetti.

İshallerin sıklığı ve nedenlerinin toplumun sağlık koşullarına göre farklılık gösterdiğini belirten Dr. Onur, ülkemizde enfeksiyonların, ishallere yol açan nedenlerin başında geldiğini dile getirdi. Dr. Onur, "Temiz içme ve kullanma suyunun olmaması, yemeklerin hazırlanışında temizlik kurallarına dikkat edilmemesi, çocuğa bakan kişilerin kişisel hijyen bilgisinden yoksun oluşu enfeksiyöz ishallerin oluşmasını kolaylaştıran faktörlerdir. Akut ishal etyolojisinde çok çeşitli bakteriler, virüsler, parazitler ve diğer pek çok etken rol oynamaktadır" dedi.

"TEDAVİSİZ BIRAKILAN SIVI KAYBI KÜÇÜK ÇOCUKLARDA ÖLÜME YOL AÇABİLİR"

Akut ishalde temel tedavinin, neden dikkate alınmaksızın sıvı ve elektrolit kaybının yerine konması anlamına geldiğini belirten Dr. Onur, antibiyotiklerin genellikle gereksiz ve etkisiz olduğunu söyledi. Dr. Onur, "Ancak belirli durumlarda ve bazı patojenlerle oluşan ishallerde antibiyotik tedavinin etkisi vardır. Dışkıda kan, müküs ve lökosit varlığı veya ishalin 7 günde düzelmemesi durumlarında dışkı kültürleri ile neden belirlenmeli ve gerekiyorsa etkili antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Çok sayıda ve miktarca fazla sulu dışkılar vücutta akut sıvı kaybı, tedavisiz bırakılırsa özellikle küçük çocuklarda ölüme bile yol açabilir. Bebeklerde ve çocuklarda ishale bağlı olarak sıvı ve elektrolit kaybı hızla oluşabileceği için birkaç sulu dışkılamadan sonra vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır" diye konuştu.

"İSHAL GELİŞİMİNİ ÖNLEYEN EN ETKİLİ KORUNMA YÖNTEMİ ANNE SÜTÜDÜR"

 İshal süresinde iştahsızlık oluştuğunu belirten Dr. Hakan Onur, çocuklar zorlanmadan besinlerin sık ve ufak öğünler şeklinde verilmesi gerektiğini söyledi. İshalin erken döneminde çocuğun aç ve susuz bırakılmaması, alışık olduğu besinlerin alabildiği miktarlarda verilmesine devam edilmesi, sıvı kaybının gelişmesini önlemeye yeterli olacağını ifade eden Dr. Onur, anne sütü alan bebeklerde emzirmenin mutlaka devam ettirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Dr. Onur, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Daha gelişmiş çocuklarda ise alışık oldukları sıvı besinler ile beslenmelerine devam edilebilir. Yoğurt, yağsız et, katı yumurta gibi, besin değeri yüksek olan gıdalar tercih edilmelidir. İshal durana kadar liften zengin besinler bağırsak hareketlerini arttırdığı için önerilmez. Yağ emilimi bozulmamış olmasına karşın çok yağlı besinler bağırsaklardan geçişi hızlandırdığı için birkaç gün bu besinlerden uzak durulmalıdır. Anne sütü ile beslenme, ishal gelişmesini önleyen en iyi ve etkili korunma yöntemidir. Ayrıca anne sütünün, bebeğin bağışıklık sistemini artırma, bağırsağı koruyan ve uygun bağırsak florasının devamını sağlayan faktörler içerme gibi önemli koruyucu özellikleri vardır. Anne sütü ile beslenen çocukta, ağır sıvı kaybı gelişme olasılığı oldukça azdır".  

 
Bu haber toplam 75 defa okundu


YAZARLAR
2012-08-07 02:20:16
trtrtr