ESPNEWS Haber Portal, Haber Sistemi, Haber Sitesi Script - Sina saldırısı için "soruşturma komisyonu" çağrısı
13 yaşındaki çocuk cinayet işledi
Erbilli alimlerden Suriye çağrısı
Mısır Dünya Bankasından 200 milyon $ alacak

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Sina saldırısı için "soruşturma komisyonu" çağrısı

Sina saldırısı için
Mısır'da siyasi ve askeri uzmanlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'den 16 askerin hayatını kaybettiği Sina saldırısının aydınlatılması için bir soruşturma komisyonu oluşturulması ve ulaşılacak sonuçların halka duyurulması talebinde bulundu.
08.08.2012 / 23:46


Uzmanların çağrısı, Mısır İstihbarat Başkanı General Murad Muvafi'nin saldırıyla ilgili istihbarat bilgisine olay öncesinde sahip olduklarını açıklamasının ardından gelirken, olayda kusuru bulunan kişilerin cezalandırılması konusunda farklı görüşler öne sürüldü.

AA'ya konuşan uzmanların bazıları Yüksek Askeri Konsey'in seçimler öncesinde yaptığı anayasal düzenlemeler nedeniyle Mursi'nin sorumluları cezalandırma yetkisi olmadığını ileri sürerken, bazıları da Cumhurbaşkanı'nın, Silahlı Kuvvetler'in başkomutanı sıfatıyla bu tasarrufta bulunabileceği görüşünü savundu.

Askeri strateji uzmanı Safvet ez-Zeyyat, General Murad Muvafi'nin açıklamaları sonrasında Mursi'nin geniş çaplı bir soruşturma komisyonu kurmasının şart olduğunu belirtti. Yüksek Askeri Konsey'in anayasada yaptığı ek düzenlemelerin Silahlı Kuvvetlere iç meseleleri idare etme yetkisi verdiğini ifade eden Zeyyat, Cumhurbaşkanının, ordunun itiraz etmesi durumunda bile başkomutan sıfatı ile söz konusu kararı verebileceğini söyledi.

El-Ahram Politik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Muhammed Kadri Said de, Sina saldırısını aydınlatmak için bir soruşturma komisyonu oluşturulmasının gerekliliğini dile getirerek Cumhurbaşkanı'ndan bu konuda insiyatif kullanmasını istedi. Said, Mursi'nin olayda kusuru bulunan yetkilileri görevden alma yetkisinin olduğunu, Muvafi'nin açıklamasının doğru olması halinde sorumluluğun doğrudan Genelkurmay Başkanı'na ait olacağını savundu.

Askeri stratejist Talat Müslim ise Sina saldırısını aydınlatmak için kurulacak soruşturma komisyonunun Cumhurbaşkanlığının teklifi ve gözetimi ile teşkil edilmesini istedi. Saldırıdan Sina'daki saha komutanlığını sorumlu tutan Müslim, güvenlik birimlerinde zafiyetin olduğunu iddia etti. Müslim bunlara rağmen Yüksek Askeri Konsey'in son düzenlemeleri uyarınca Cumhurbaşkanı'nın olayda kusuru olan kişileri cezalandırma yetkisi olmadığını söyledi.
Bu haber toplam 277 defa okundu


YAZARLAR
2012-08-07 02:20:16
trtrtr