ESPNEWS Haber Portal, Haber Sistemi, Haber Sitesi Script - Tahrir: Ordu kışlaya!
13 yaşındaki çocuk cinayet işledi
Erbilli alimlerden Suriye çağrısı
Mısır Dünya Bankasından 200 milyon $ alacak

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Tahrir: Ordu kışlaya!

Tahrir: Ordu kışlaya!
Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimleri olurken, askeri yönetimin yasama yetkilerini tekeline alacak yasalar çıkarmasına duyulan tepki devam ediyor. Halk, cuntayı protesto etmek için Tahrir'de.
26.06.2012 / 13:17


Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi'nin seçimi kazandığının resmen ilan edilmesi Tahrir Meydanı'nda askeri yönetim karşıtı gösteri yapan protestocuları yatıştırmaya yetmedi.

Askeri yönetimin yasama ile ilgili yetkilerini ilgili sivil kurumlara bırakması gerektiğini ifade eden protestocular, Yüksek Askeri Konsey'in devrimin kazanımlarını görmezden geldiğini savunuyorlar.

HAP Parlamento Planlama ve Bütçe Komisyonu Başkanı Saad el Hüseyni, askeri yönetim anayasaya ilave ettiği maddeleri geri alana kadar meydanları terk etmeyeceklerini söyledi.

Konuyu AA muhabirine değerlendiren hukukçular ise farklı görüşteler.

Hilvan Üniversitesi Hukuk Fakültesi anayasa hukuku Öğretim Üyesi Dr. Cemal Cibril, söz konusu düzenlemeler ile askeri yönetimin gücü eline aldığını, 30 Mart 2011 tarihinde çıkarılan yasanın seçilmiş olan cumhurbaşkanına sivil, askeri görevliler ile diplomatları tayin hakkı verdiğini, Yüksek Askeri Konsey'in ilan ettiği ek maddeler ile bu yetkileri eline aldığını savundu.

Ek düzenlemeler ile Anayasa Komisyonu konusunda hem askeri yönetime hem de cumhurbaşkanına komisyona itiraz etme ve Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkı tanındığını kaydeden Cibril, savaş ilanı, iç güvenlik gibi konularda eskiden cumhurbaşkanın yetkileri dahilinde olan konuların yeni düzenleme ile askeri yönetime geçtiğini ifade etti.

Aynu'ş-Şems Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ramazan Batig ise yeni ek maddelerin cumhurbaşkanı ile asker arasında bir denge tahsis ettiğini öne sürerek, "Düzenlemeler, bir güç olan asker ile seçim ile gelerek artık bir güç sayılması gereken cumhurbaşkanını birlikte, uzlaşı içinde çalışmaya zorluyor" dedi.

Anayasa'ya konulan ek maddelerin, askerin, kendi bakış açısı ile ülke güvenliği ile ilgili gücü elinde bulundurma isteğini yansıttığını öne süren Batig, birçok Mısır uzmanın görüşlerinin de bu şekilde olduğunu iddia etti.
Bu haber toplam 80 defa okundu


YAZARLAR
2012-08-07 02:20:16
trtrtr