ESPNEWS Haber Portal, Haber Sistemi, Haber Sitesi Script - Kamuda çalışan da 'bağımsız üye' olabilecek
13 yaşındaki çocuk cinayet işledi
Erbilli alimlerden Suriye çağrısı
Mısır Dünya Bankasından 200 milyon $ alacak

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Kamuda çalışan da 'bağımsız üye' olabilecek

Kamuda çalışan da 'bağımsız üye' olabilecek
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara borsa şirketlerinde (payları İMKB'de işlem gören halka açık anonim ortaklıklar) yönetim kurulu üyesi olma vizesi çıktı. Sadece bir şartı var!
26.06.2012 / 13:18


Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, borsa şirketlerinde (payları İMKB'de işlem gören halka açık anonim ortaklıklar) yönetim kurulu üyesi olarak seçildikten sonra tam zamanlı çalışmıyor olması şartıyla bağımsız üye olabilecek.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun ''Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, tebliğin, sayılan kriterlerin tamamını taşıyan yönetim kurulu üyelerinin, ''bağımsız üye'' olarak nitelendirilmesine ilişkin ilkesinde ve ilgili maddesinde değişikliklere gidildi.

Böylelikle, bağlı oldukları mevzuata uygun olması şartıyla üniversite öğretim üyeleri hariç, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, borsa şirketlerinde (Payları İMKB'de işlem gören halka açık anonim ortaklıklar) yönetim kurulu üyesi olarak seçildikten sonra tam zamanlı çalışmıyor olması şartıyla bağımsız üye olarak nitelendirilebilecek.

Ana faaliyet konusu, kamu hizmeti vermek üzere kamu kurum ve kuruluşları tarafından süreli veya süresiz olarak verilmiş bir lisansın veya bir imtiyazın kullanılması olan veya kamu kurum ve kuruluşlarının imtiyazlı pay sahibi olduğu borsa şirketlerinin bağımsız yönetim kurulu üyeleri için, Kurul'un uygun görüşünün alınması koşuluyla, bu kriter (kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, borsa şirketlerinde yönetim kurulu üyesi olarak seçildikten sonra tam zamanlı çalışmıyor olması şartı) ve ''şirketin yönetim kurulunda son on yıl içerisinde altı yıldan fazla yönetim kurulu üyeliği yapmış bir kişi, yönetim kuruluna bağımsız üye olarak atanamaz'' kriteri uygulanmayacak.

Söz konusu değişikle ayrıca, şirket, şirketin ilişkili taraflarından biri veya şirket sermayesinde doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 5 veya daha fazla paya sahip hissedarların yönetim veya sermaye bakımından ilişkili olduğu tüzel kişiler ile kendisi, eşi ve ikinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımları arasında, son beş yıl içinde, doğrudan veya dolaylı önemli görev ve sorumluluklar üstlenecek yönetici pozisyonunda istihdam, sermaye veya önemli nitelikte ticari ilişkinin kurulmamış olması da ilgili yönetim kurulu üyesinin ''bağımsız üye'' olarak nitelendirilmesi için gereken kriterlerden biri olarak belirlendi.
Bu haber toplam 71 defa okundu


YAZARLAR
2012-08-07 02:20:16
trtrtr