ESPNEWS Haber Portal, Haber Sistemi, Haber Sitesi Script - Esed kimyasal silah kullanırsa ne olur?
13 yaşındaki çocuk cinayet işledi
Erbilli alimlerden Suriye çağrısı
Mısır Dünya Bankasından 200 milyon $ alacak

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Esed kimyasal silah kullanırsa ne olur?

Esed kimyasal silah kullanırsa ne olur?
Kimyasal silah stoğu ile Suriyeli muhaliflere korku salmayı amaçlayan Beşşar Esed rejimi, halkın üzerinde silahları kullanması halinde 4 ülkeyi karşısına alacak.
25.07.2012 / 15:26


Betül Yurtseven'in haberi

Suriye'de Beşşar Esed yönetimi ile rejim muhalifleri arasındaki çatışmalar şehirleri harap ederken, Esed'in kimyasal silah kullanma hazırlıkları dünyayı ayağa kaldırdı.

Dünyanın en büyük dördüncü kimyasal silah stoğunun bulunduğu Suriye'de, muhalifleri sindirmek için rejimin halka karşı havadan ve karadan kimyasal silah kullanacağı endişesi yayılıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in kimyasal silah kullanacağından endişelendiğini açıklamıştı.

ABD yönetimi, Suriye'de bulunan silahların hala Esed rejiminin kontrolünde olduğunu belirterek, olası bir saldırıya karşı Suriye'nin komşularıyla yakın işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Suriye'de bulunan kimyasal silahların Hizbullah'a aktarılacağından endişe duyduğunu söyleyen İsrail ise, bunu engellemek için bir operasyon hazırlığında olduklarını duyurdu.

Dünya basınında yer alan haberler üzerine Beşşar Esed hükümeti, kimyasal silahları dış müdahale için ayırdıklarını, Suriyeliler'i öldürmek için kimyasal tercih etmediklerini açıkladı. Buna ek olarak, Esed'in ordusunda silahlara karşı korunmak için maske ve gerekli ekipman dağıtıldığı iddia edildi.

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanlığı da dün Esed'i kimyasal silahları kullanmama konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler ülkelerinden gelen bu tepkilere paralel olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri de alarma geçti. TSK, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer Korunma ve Savunma Taburları’nın bir kısmını Suriye sınırına kaydırdı.

Suriye'deki kimyasal savaş araçlarıyla ilgili kesin bir bilgi yok. Mevcut üç üretim tesisinin Halep yakınlarındaki El Safir'de yer aldığı ihtimali üzerine duruluyor.

Esed'in Suriye halkını kimyasal silahlarla vurması ihtimali gerçekleşirse, komşuları Türkiye, İsrail ve Ürdün harekete geçmek için hazır bulunuyor. ABD de, bu 3 komşuyla sıkı bir ittifak içinde hareket edeceğini açıkladı.
Bu haber toplam 69 defa okundu


YAZARLAR
2012-08-07 02:20:16
trtrtr