ESPNEWS Haber Portal, Haber Sistemi, Haber Sitesi Script - Oruç en çok onları zorluyor
13 yaşındaki çocuk cinayet işledi
Erbilli alimlerden Suriye çağrısı
Mısır Dünya Bankasından 200 milyon $ alacak

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Oruç en çok onları zorluyor

Oruç en çok onları zorluyor
Aşırı sıcak havada oruç tutan ve inşaatlarda çalışmak zorunda olan işçiler, günde 16 saatten fazla açlık ve susuzluğa katlanarak, evlerine ekmek götürebilme mücadelesi veriyor.
25.07.2012 / 15:29


Bu yıl yaz mevsiminin en uzun günlerine rastlayan ramazan ayı, özellikle açık alanlarda ve unlu mamul imalathanesi, yemekhane, asfalt işçiliği gibi sıcak ortamlarda çalışanlar için daha fazla sıvı kaybı anlamına geliyor.

Vücutta oluşan sıvı kaybına gündüz süresinin uzunluğu eklenince açık alanlarda çalışanlar, kapalı mekanlarda çalışanlara göre daha güç koşullarda oruçlarını tamamlıyor.

Kütahya'da kimi zaman 37 dereceye ulaşan hava sıcaklıklarında günde 16 saati aşkın süreyle oruç tutan inşaat çalışanları, bazen baş ve kollarını soğuk suyla ıslatarak serinliyor.

Bazı inşaatlarda koşullar elverirse geceleri çalışılması tercih edilirken, kimilerinde sabah erken mesaiye başlanıp öğleden sonra erken saatlerde iş bırakılıyor.

Saray Mahallesi'nde 5 katlı binanın inşaatında çalışan işçilerden Kemal İbili, AA muhabirine, inşaat işinin ağır olduğunu ve sıcaklarda çalışınca daha da zorlaştığını söyledi.

Bu güç koşullara orucun eklenmesiyle işlerinin iyice zorlaştığını belirten İbili, şöyle konuştu:

''Ramazan ayından dolayı sabah 05.30'da inşaata gelip 06.00'da işe başlıyoruz. Öğleden sonra 14.00'te paydos ediyoruz. Bunun sebebi; bu sıcak havalarda oruçlu olduğumuzdan dolayı bedenimiz dayanmıyor. Sıva işi, alçı, seramik gibi ağır işler yapıyoruz. Sağ olsun iş verenimiz bize kolaylık olsun diye erken gelip işi erken bırakmamıza izin veriyor. Bazıları masa başında iş yaparken, kimisi de bizim gibi inşaatlarda zor şartlarda ekmek parası kazanmaya çalışıyor. Sonuçta ekmek parası, ekmek davasıdır. Allah sağlık verdiği sürece rızkımız, çoluk çocuğumuz için çalışmak zorundayız.''

Orhan Atabay da, hava sıcaklığının 40, hissedilen sıcaklığın 50 dereceye yaklaştığı bir ortamda susuzluk yaşasalar bile güç koşullarda oruç tutmanın daha fazla sevap olduğu bilinciyle çalışmaya devam ettiklerini anlattı.

Bülent Erik ise inşaat işçiliğinin ağır bir meslek olduğunu dile getirerek, ''Bu işin yazı var, kışı var. Şimdi ramazan geldi. Havalar da çok aşırı sıcak ama Allah bir şekilde sabır veriyor. Bu şekilde oruç tutmak da güzel'' diye konuştu.
Bu haber toplam 58 defa okundu


YAZARLAR
2012-08-07 02:20:16
trtrtr