ESPNEWS Haber Portal, Haber Sistemi, Haber Sitesi Script - Darbe mağduruna AYİM'den kötü haber
13 yaşındaki çocuk cinayet işledi
Erbilli alimlerden Suriye çağrısı
Mısır Dünya Bankasından 200 milyon $ alacak

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Darbe mağduruna AYİM'den kötü haber

Darbe mağduruna AYİM'den kötü haber
12 Mart 1971 askeri müdahalesinden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) atılan Teğmen Erol Kızılelma'nın AYİM'e yaptığı başvuru reddedildi.
21.06.2012 / 17:02


12 Mart 1971 askeri müdahalesinden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) atılan Teğmen Erol Kızılelma'nın, darbe mağduru askerlerin haklarını iade eden 6191 sayılı kanundan yararlandırılmadığı gerekçesiyle Milli Savunma Bakanlığı (MSB) hakkında açtığı dava Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde (AYİM) görüldü.

Duruşmaya, Kızılelma ve avukatları ile Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği üyeleri ve MSB'nin avukatı katıldı.

Kızılelma'nın avukatlarından Hüseyin Yüksel Biçen, 12 Eylül dönemi ve öncesinde sol düşünceye sahip askerlere işkence yapılıp, orduyla ilişiğinin kesildiğini ileri sürdü.

Müvekkili Kızılelma'nın da 12 Mart 1971'den sonra sol görüşlü olduğu gerekçesiyle TSK'dan çıkarıldığını savunan Biçen, darbe mağduru askerlerin haklarının telafisi için 6191 sayılı kanunun çıkarıldığını ancak, müvekkilinin başvurusunun MSB tarafından reddedildiğini kaydetti.

Biçen, MSB'nin kararının iptal edilerek, müvekkilinin mağduriyetinin giderilmesini istedi.

Avukat Mustafa Çinkılıç da müvekkilinin söz konusu yasaya göre sosyal haklarını alması gerektiğini belirterek, MSB'nin müvekkili hakkındaki ''red'' kararının mahkemece iptal edilmesini talep etti.

Erol Kızılelma da 40 yıl önce görevlerine ''haksız ve adaletsiz'' bir şekilde son verildiğini savunarak, şunları kaydetti:

''12 Mart darbe döneminde düşüncelerimiz tehlikeli var sayılarak, Genelkurmay Başkanlığı'nın 'sosyal gelişme, ekonomik gelişmeyi aştı' öngörüsü çerçevesinde, bir gecede sicillerimiz bozularak emekliye sevk edildik. Bir yurttaşın güvencesi yargıdır. Bir devlette yaşamanın güvencesi de yargıdır. Bu yanlış idari işlemin düzeltilmesi için Danıştay'a başvurduk. Ama gördük ki darbe dönemlerinde yargı da askıya alınıyor veya yargı da darbe yönetiminin yörüngesine giriyor. Yada o dönem bizim yargılandığımız mahkemenin başına geldiği gibi başına geleceklere katlanmak zorunda kalıyor.''

-''Sonuç, hayal kırıklığı''-

''40 yıl sonra bir kez daha adaletsizliğe uğradık. 6191 sayılı yasa, darbe dönemlerinde yaşanan mağduriyetleri gidermek için hazırlanmıştı. Ama sonuç tam bir hayal kırıklığı'' diyen Kızılelma, MSB'nin, kendisini 6191 sayılı kanunun dışında tutan kararının iptal edilmesini istedi.

MSB avukatı da Kızılelma'nın durumunun ''yargı denetimine açık işlem'' olduğunu belirterek, söz konusu yasanın kapsamı bakımından davanın reddini talep etti.

Askeri savcı da Kızılelma'nın 6191 sayılı kanun dışında kaldığını savunarak, davanın reddini istedi.

Beyanların ardından duruşma sona erdi. Mahkemenin kararı, gelecek günlerde açıklanacak.

Öte yandan, darbe mağduru Harp Okulu öğrencilerinin, 6191 sayılı Kanundan yararlandırılmadıkları gerekçesiyle MSB hakkında açtığı dava da AYİM'de görüldü.
Bu haber toplam 47 defa okundu


YAZARLAR
2012-08-07 02:20:16
trtrtr