ESPNEWS Haber Portal, Haber Sistemi, Haber Sitesi Script - Merkez Bankası'ndan TL için önemli adım
13 yaşındaki çocuk cinayet işledi
Erbilli alimlerden Suriye çağrısı
Mısır Dünya Bankasından 200 milyon $ alacak

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Merkez Bankası'ndan TL için önemli adım

Merkez Bankası'ndan TL için önemli adım
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TL zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tutulabilmesine ilişkin üst sınırı yükseltti
21.06.2012 / 17:03


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yaptığı basın duyurusunda zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tesis imkanına dair getirilen esnekliğin bir miktar daha artırılmasının uygun bulunduğunu bildirdi.

TCMB'den yapılan duyuruda şu açıklamalara yer verildi:

''TL zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tutulabilmesine ilişkin üst sınırlarda 29 Mayıs 2012 tarihinde Bankamızca alınan kararlar doğrultusunda, Türk Lirası zorunlu karşılıkların Türk Lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkanı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla, Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır yüzde 45'e yükseltilirken Türk Lirası zorunlu karşılık yükümlülüklerinin ilk yüzde 40'lık dilimine denk gelen tutarın önceden olduğu gibi ''1'', yüzde 5'lik ikinci dilimine denk gelen tutarın ''1,4'' katsayısıyla çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden ABD Doları ve/veya avro döviz cinslerinden tesis edilmesi imkanı sağlanmıştı. Bankalar bu imkandan büyük ölçüde ve istikrarlı olarak yararlanmakta olup, kullanım oranı sektör genelinde yüzde 97 civarında gerçekleşmiştir. Söz konusu imkanın üst sınırının yüzde 50'ye yükseltilmesi kararlaştırılmıştır. Yüzde 5'lik ilave (üçüncü) dilime denk gelen tutar '1,7' katsayısıyla çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden ABD Doları ve/veya avro döviz cinslerinden tesis edilebilecektir.

Mevcut imkan dahilinde Türk Lirası zorunlu karşılıklar için 14,3 milyar dolar tutulmakta olup, sağlanan ek imkanın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 2,7 milyar dolar artış olacak, piyasaya ise 2,8 milyar lira likidite sağlanacaktır. Bu uygulama 22 Haziran 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 6 Temmuz 2012 tarihinde başlayacaktır.

Diğer taraftan, Bankamız altın rezervlerinin güçlendirilmesi ve bankacılık sisteminin maliyet ve likidite kanallarının olumlu etkilenmesi amacıyla hali hazırda yüzde 20 olan ve kullanım oranı sektör genelinde yüzde 92 olan Türk lirası zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilmesine ilişkin üst sınır yüzde 25’e yükseltilirken, ilk yüzde 20'lik dilime denk gelen tutar önceden olduğu gibi '1', yüzde 5'lik ikinci dilime denk gelen tutar ise '1,5' katsayısıyla çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden altın olarak tesis edilebilecektir.    

Mevcut imkan dahilinde Türk Lirası zorunlu karşılıklar için 10,4 milyar lira değerinde 112 ton altın tutulmakta olup, sağlanan ek imkanın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 2,2 milyar dolar artış olacak, piyasaya ise 2,8 milyar lira likidite sağlanacaktır. Bu uygulama 6 Temmuz 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 20 Temmuz 2012 tarihinde başlayacaktır.''
Bu haber toplam 40 defa okundu


YAZARLAR
2012-08-07 02:20:16
trtrtr