ESPNEWS Haber Portal, Haber Sistemi, Haber Sitesi Script - "Başbakan, sırların efendisi, sır küpü olacak"
13 yaşındaki çocuk cinayet işledi
Erbilli alimlerden Suriye çağrısı
Mısır Dünya Bankasından 200 milyon $ alacak

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

"Başbakan, sırların efendisi, sır küpü olacak"

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Devlet Sırrı Yasa Tasarısı'nı, ''Başbakan, sırların efendisi, patronu, gizli kapaklı işlerin sır küpü olacak'' diye eleştirdi.
21.06.2012 / 17:04


Öztürk, CHP'nin Adalet Komisyonu üyeleri Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ile Devlet Sırrı Yasa Tasarısı'na ilişkin basın toplantısı düzenledi.         

Özel yetkili mahkemelerin, iktidarın düzenine çomak soktuğunu, arı kovanına çomak sokulduğu için arıların etrafa saçıldığını savunan Öztürk, hukuk devletinde olmaması gereken özel yetkili mahkemelerin hemen kaldırılmasının, hukuk devletinin gereği olduğunu söyledi.

Devlet Sırrı Tasarısı'nın, devletin, özgür bireyin katledilmesine yönelik olduğunu öne süren Öztürk, neyin devlet sırı, nelerin açıklanmasının suç oluşturduğunu Başbakan'ın belirleyeceğini kaydetti.

Öztürk, ''MİT Yasası, İnsan Hakları Kurumu Tasarısı ve Devlet Sırrı Tasarısı ile Başkan'ın sahip olduğu yetki, İtalya'nın Mussolisinde, Almanya'nın Hitlerinde, İspanya'nın Francosunda, Şili'nin Pinoşesinde ve dünyanın diğer diktatör liderlerinde bile yoktu'' diye konuştu.

Öztürk, tasarıya yönelik eleştirilerini dile getirirken, şöyle konuştu:''Başbakan, gizli kapaklı işlerin tek bileni; sırların efendisi, patronu, gizli kapaklı işlerin sır küpü olacak. Bu yasa tasarısı, Başbakan'ın kurmak istediği tek adam modeline, despotik yönetimine yeni bir yasal kılıftır. Bu yasa tasarısıyla, otoriter yönetimden totaliter yönetime geçiş sağlanacak; demokrasi ve özgürlüklerin tabutuna bir çivi daha çakılmış olacaktır. Devlet sırrı adı altında suç işlenmesinin önü açılacak. Bir çok bilgi devlet sırrı olarak yargılama süreçlerinden kaçırılacaktır.         

Gizlenmiş,-devlet sırrı kavramına saklanarak- siyasi cinayetlerin üstü örtülecek. Siyasi iktidarın gizli kapaklı iş yapmasını, kötü yönetimini kurumsallaştıracak. Sorumsuz ve denetimsiz bir ortamda faaliyet göstermesi sağlayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve yol arkadaşlarının, kapalı kapılar ardında çevirdikleri dolaplar, gizli-kapaklı işler; devlet sırrı olacak ve bu çevirilen dolapları, gizli kapaklı işlerini açıklayanlar; devlet sırrını açıkladıkları gerekçesiyle hapishanelere tıkılacak. Yozlaşma ve yolsuzluklar, daha da artacak. Bir çok bilgi devlet sırrı olarak yargılama süreçlerinden kaçırılacak. Devlet sırrı kavramına saklanarak siyasi cinayetlerin üstü örtülecektir. Bu düzenleme siyasi iktidara istediği bilgiyi gizleyebilme imkanını vermektedir. İktidarın denetimini engelleyen, bilgi edinme hakkını ortadan kaldıran, şeffaf, demokratik, özgürlükçü bir rejimin yerine gizliliği tercih eden bir düzenlemedir.''
 


Bu haber toplam 59 defa okundu


YAZARLAR
2012-08-07 02:20:16
trtrtr