TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Terör Alt Komisyonu, doğu illerinde yaptığı görüşmelerin ardından batı illerindeki çalışmalarına Denizli'den başladı.
AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkanlığındaki komisyon üyeleri, çalışmaları kapsamında, Denizli Valisi Abdülkadir Demir'i makamında ziyaret ederek, ildeki şehit aileleriyle ilgili bilgi aldı.
Ziyarette komisyonun faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bostancı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin acısını, terörün ve şiddetin bütün Türkiye'de her kesime nasıl problemler, maliyetler doğurduğunu ortaya koymak ve bunu kamuoyuyla paylaşmak istediklerini ifade etti.
Bostancı, çok geniş bir yelpazede çalışmalarını sürdüklerini ifade ederek, ''Denizli, terörden en fazla yara almış şehirlerden birisi. Sayı olarak da en çok şehidin bulunduğu yer. Dolayısıyla Denizli ihmal edilerek böyle bir çalışma yürütülemezdi. Bugün hem şehit ailelerini dinleyeceğiz hem de özellikle köyleri boşaltılanları, özellikle doğudan gelenler var onların oluşturduğu mahalleler var, o insanları da dinleyeceğiz'' diye konuştu.
-Terörle mücadele-
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bostancı, ''terör suçlarına idam cezası getirilmesi'' yönündeki görüşlere ilişkin soru üzerine, idam konusunun geçmişte çok konuşulduğunu ifade ederek, uzun yıllar bir çok ülkede uygulanan ve kimi ülkelerde uygulanmaya devam edilen idam cezasının, suç ve ceza denkleminde yeterince caydırıcı olmadığının görüldüğünü dile getirdi.
Bostancı, terörle mücadele konusuna ''düşman'' mantığı çerçevesinde değil, ''suçlu'' mantığı esasında baktıklarını belirterek, ''Böyle davranıldığında da hukuk devletinde önemli olan, suçluyu yaşatarak cezasını çekmesini sağlamaktır. Ama kaçınılmaz bir biçimde o çatışmalarda ölenler de oluyor. Doğrudan hayatını kaybeden teröristler oluyor. Fakat bunun da 30 yıldır güvenlik eksenli yürütülen mücadeleler neticesinde çok da bir çözüm olmadığı görülüyor'' dedi.
Şehit aileleriyle yaptıkları görüşmelerde de genel yaklaşımın, ''Türkiye'de akan kanı durduracak çözüm bulunması'' istikametinde olduğunu belirten Bostancı, şöyle devam etti:
''AB çerçevesindeki müzakereler, medeni bir ülke olmak isteyen Türkiye'nin hukuki mevzuatı, böyle bir cezanın getirilmesine engel oluşturuyor. Gündemde idam cezası yok. Terörle mücadelede de etkin bir mücadele yöntemi olmadığı kanaatindeyiz. 'Düşman' değil, 'suçlu' mantığı çerçevesinde yürütülen bir çalışmayla netice alınabilir. Güvenlik eksenli mücadelenin ötesinde sosyal ve iktisadi tedbirlerle desteklenen, sosyolojinin, sosyal psikolojinin seferber edildiği bir yaklaşım gerekiyor.''
-''Ev hapsi'' tartışmaları-
Bostancı, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan için ''ev hapsi'' tartışmalarıyla ilgili olarak ise şunları kaydetti:
''Türkiye'de her şey konuşuluyor. Özgür bir ülkede konuşulabilir, önemli olan konuşulması değil, nelerin yapılacağıdır. Nelerin yapılmasının mümkün olduğu da demokratik bir ülkede halkın rızası üzerinden olabilir. Halkın rıza göstermediği çözümler olmaz. Kürt meselesine ilişkin, haklar temelli bir yaklaşım elbette egemen olmalı. Modern bir Türkiye Cumhuriyeti'nde ve demokrasiye, özgürlüklere ilişkin mücadele verilen bir ülkede vatandaşın özgürlüğünü ve taleplerini dikkate alan bir siyasetin teşekkülü kararların bu istikamette oluşması beklenir. Biz de esasen böyle bakıyoruz. O çerçevede her şey konuşulabilir. Önemli olan kararlardır. Kararlar şartların bir fonksiyonudur. Türkiye'de yaşanan gelişmeler hangi istikamette olacak o çerçevede bakmak lazım.''
-Halaçoğlu: ''Biz böyle düşünmüyoruz''
Bostancı'nın konuşmasının ardından söz alan komisyon üyesi MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ise ''Konuşulanlar, iktidarın görüşleridir. Biz böyle düşünmüyoruz'' dedi.
AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı'nın başkanlık ettiği heyette, komisyon üyeleri AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner de yer aldı.
Bu haber toplam 51 defa okundu