Silah bırakan İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) eski liderlerinden, Kuzey İrlanda Yönetimi Birinci Bakan Yardımcısı Martin McGuinness'in İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile bu hafta ilk kez bir araya gelecek olmasına tarihi önem atfediliyor.
IRA'nın siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein partili Martin McGuinness, ülkesini ziyaret edecek Kraliçe ile Çarşamba günü Belfast'ta aynı davete katılacak ve böylece bir Sinn Fein lideri ilk kez bir İngiliz monarkıyla el sıkışmış olacak.
İrlanda Cumhurbaşkanı Micheal D. Higgins, bu gelişmenin barış sürecine olumlu katkı sağlayacağına inanırken, Sinn Fein lideri Gerry Adams da buluşmanın "çok önemli bir adım olacağını" düşünüyor.
Adams'a göre, yakınlarını Kuzey İrlanda sorununa kurban vermiş pek çok kişi için kabul edilmesi zor olabilecek bu gelişme, barış sürecini yeni bir aşamaya taşıyacak.
-Parti kararı-
Ziyaretin gündeme gelmesiyle birlikte, Sinn Fein'in İngiltere Kraliçesi'ne karşı nasıl bir tavır benimseyeceği parti içinde ve kamuoyunda tartışmalara neden olmuş, McGuinness'in ziyaret sırasında Kraliçe ile aynı etkinliğe davet edilmesi bu konudaki spekülasyonları artırmıştı.
Sinn Fein liderleri Cuma günü Dublin'de bir araya gelerek konuyu görüşmüş ve toplantıdan McGuinness'in etkinlik davetini kabul etmesi ve Kraliçe 2. Elizabeth ile görüşmesi yönünde karar çıkmıştı.
Martin McGuinness, Kraliçe 2. Elizabeth'in geçen yıl İrlanda'ya yaptığı tarihi ziyaret sırasında da tavrını korumuş ve Dublin Kalesi'nde Kraliçe onuruna verilen akşam yemeğine katılmamıştı.
McGuinness, Demokratik Birlik Partili (DUP) Birinci Bakan Peter Robinson ile 5 yıldır Kuzey İrlanda Yönetimi'nin başında bulunuyor.
-Barış süreci-
Kuzey İrlanda'nın İngiltere ile bağlarını sürdürmesini isteyen Protestan birlik yanlıları ile ülkenin İrlanda Cumhuriyeti'nin bir parçası olmasını isteyen Katolikler arasındaki anlaşmazlık ve şiddet eylemleri 1970'lerden bu yana binlerce kişinin hayatına mal oldu.
Soruna siyasi çözüm arayışları çerçevesinde, İngiltere, İrlanda ve Kuzey İrlanda'daki siyasi partilerin sürdürdüğü barış görüşmeleri, 1998 tarihli Belfast (Hayırlı Cuma) Anlaşması ile yeni bir döneme girdi.
Kuzey İrlanda barış sürecinde kilometre taşı olarak nitelen anlaşma, Kuzey İrlanda'nın yönetiminde iktidarın birlik ve bağımsızlık yanlıları arasında paylaşılmasını da içeren, istikrarlı bir siyasi düzenin kurulmasına yönelik adımları içeriyordu.
Süreç içinde Belfast Anlaşması'nın uygulamaya konulması yönünde önemli adımlar atılsa da Kuzey İrlanda'da yaşayan Protestan ve Katoliklerin zaman zaman sürtüşmeleri ve IRA ile ilişkilendirilen bazı örgütlerin eylemlerini sürdürmesi sorunun bütünüyle çözülmediğinin önemli göstergeleri olarak değerlendiriyor.
İrlanda, Kuzey İrlanda ve İngiltere parlamentolarında temsil edilen Sinn Fein, IRA'nın siyasi kanadı olarak biliniyor. IRA, 2005 yılında silah bırakarak, Kuzey İrlanda'nın İngiltere ile bağlarını koparması amacıyla sürdürdüğü şiddet eylemlerine son vermişti.
Bu haber toplam 61 defa okundu