ESPNEWS Haber Portal, Haber Sistemi, Haber Sitesi Script - Avrupa'dan kaçan yatırımcı Türkiye'ye geliyor
13 yaşındaki çocuk cinayet işledi
Erbilli alimlerden Suriye çağrısı
Mısır Dünya Bankasından 200 milyon $ alacak

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Avrupa'dan kaçan yatırımcı Türkiye'ye geliyor

Avrupa'dan kaçan yatırımcı Türkiye'ye geliyor
Avrupa'daki belirsizliklerden kaçan Asya ve Ortadoğu'lu yatırımcılar artık soluğu Türkiye'de alıyor.
25.06.2012 / 17:48


2008 yılından beri devam eden küresel krizle birlikte paranın ekseni giderek Doğu'ya kayıyor. Avrupa ekonomilerinde yaşanan durgunluk bir yandan ihracatçıları pazar çeşitlendirmesine yöneltirken, bir yandan da doğrudan yabancı sermaye girişlerinde de Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinin payının da arttığı dikkat çekiyor.

Uluslararası doğrudan yatırımgirişlerinin son 5 yıllık gelişimi incelendiğinde moda deyimle eksen kayması'nın işaretleri açıkça görülüyor. 2007 ile 2011 yılları arasında Avrupaülkelerinden yabancı sermayegirişi yüzde 68 ila yüzde 75 arasında değişirken, ABD'dengirişlerin zayıfladığı, Asya ve Ortadoğu'danyatırımların ise dikkatçekici bir şekilde arttığı gözleniyor. 2007 yılında yüzde 7.4 civarında olan Asya ve Ortadoğuülkelerininpayı yüzde 11.9'a çıktı.

ASYA'NIN PAYI %20'YE ÇIKTI

2012 yılının ilk çeyreğinde doğrudan yatırım girişi yaklaşık 4 milyar doları bulurken, Türkiye'ye en fazla yabancı sermaye girişini sağlayan ülkeler İngiltere, Hollanda ve Lübnan oldu. Yabancı sermaye yatırımlarına bölgesel olarak bakıldığında; Avrupa ülkeleri yüzde 76.6 pay alırken, Asya ülkelerinin payı yüzde 20.7'ye fırladı. Lübnanlı Bank Audi 2012 yılının başında Türkiye'de uzun yıllar aradan sonra BDDK'dan bankacılık lisansı alanilk banka olurken, en sonEurobank Tekfen'in tüm hisselerini Kuveytli Burgan Banksatın aldı. Dexia Denizbank hisselerini Rus Sberbank'a satarken, JaponMizuho Corporate Bank,İstanbul'da temsilcilik açtı. Bu arada bugirişimin sadece temsilcilikle kalmayacağı konuşuluyor. Ayrıca Sumitomo daTürkiye'de ağır sanayiye yönelik üretime hazırlanıyor.

HAZIRLANAN YENİ ŞİRKETLER VAR

Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin artık kompozisyon değiştirdiğine dikkat çeken Eurobank Tekfen Genel Müdürü Mehmet Sönmez, 'Avrupa'nın önümüzdeki 10 yıl nüfusu azalacak. Artı Avrupa'nın ekonomik krizden çıkması en az 4-5 yıl sürecek. Sadece Yunanistan değil, Portekiz, İspanya ve diğer ülkeler de sıkıntılı. O yüzden Avrupa kendini toparlamaya çalışırken, Türkiye ekonomi rotasını da dünyanın her tarafına çevirmiş iken, bundan sonra Türkiye'ye çok daha fazla yabancı sermaye doğrudan yatırım olarak Körfez'den gelecek. Körfez'denTürkiye'yeyatırım yapmak isteyen çok sayıda şirketin büyük vearaştırma ve hazırlık içerisinde olduğunu hissediyoruz' dedi.

RİSKİ YÖNETMEMİZİ SAĞLAR

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin son yıllarda hem reel hemfinanssektöründe Avrupa dışıülkelerdenTürkiye'ye artanilgiyiriskin yönetilmesi açısından olumlu olarak değerlendirdi. Uluşahin, 'Sepetteki kaynağıçeşitlendirirsek o kadar iyi. Sermaye artık Batı veya Doğu diye kutuplaşmış değil.Özellikle 2007 krizinden sonra Uzak Doğu, Körfez ve Kuzey Doğu'ya doğru dağılmaya başladı' diye konuştu.

Kimler geldi, kimler gelmeyi planlıyor?

- Suudi National Commercial Bank'ın yatırım kolu Eastgate MENA Capital, Silk & Cashmere'e ortak oldu.
- Abraaj Capital, Acıbadem'deki yüzde 50 hissesinin tamamının Integrated Healthcare Holdings Sdn. Bhd ve Khazanah Nasional Bhd'ye sattı.

- Körfez'in içecek devi Dubaili Aghtia, Pelit Su markasının tamamı için imzaları attı.

- Graniser Granit Seramik'e Londralı Bancroft ortak oldu.

- Lübnan merkezli Edge Capital, TurkMall ile ortaklaşa ticari gayrimenkul projeleri için beş yıl içinde 250 milyon dolar yatırım yapacak.

- Dubai merkezli Noor Islamic Bank Türkiye'de ofis açmayı planlıyor.

- Birleşik Arap Emirlikleri'nin piyasa değeri bakımından en büyük bankası National Bank of Abu Dhabi Türkiye'deki fırsatları inceliyor.

Ülkesi fark etmez, kalıcı olsun

Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, 'Nereden olursa olsun güçlü sermayeye ihtiyaç var. Kalıcı sermayeye ihtiyacımız var. Güçlü semaye yeni bir bakış açısı getiriyor. Rekabet her zaman için olması gerek. Güney, Kuzey, Doğu veya Batı fark etmez. Düzgün çalışacak, bu ülkeye taş üstüne taş koyacak, kalıcı yatırım olarak gelecek her türlü sermaye girişini önemsiyorum' dedi.

 
Bu haber toplam 61 defa okundu


YAZARLAR
2012-08-07 02:20:16
trtrtr