ESPNEWS Haber Portal, Haber Sistemi, Haber Sitesi Script - Mersin, Akdeniz Oyunları'na hazırlanıyor
13 yaşındaki çocuk cinayet işledi
Erbilli alimlerden Suriye çağrısı
Mısır Dünya Bankasından 200 milyon $ alacak

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Mersin, Akdeniz Oyunları'na hazırlanıyor

Mersin, Akdeniz Oyunları'na hazırlanıyor
Mersin'de 20-30 Haziran 2013'te gerçekleştirilecek Akdeniz Oyunları için hazırlıklar sürüyor.
21.06.2012 / 17:04


Oyunlar için kente tesis yapım ve eski tesislerde bakım onarım çalışmaları sürerken, genel koordinatörlük ise bünyesindeki 15 birimle, zihinsel olarak ve modeller üzerinde çalışmalar yaparak oyunlara hazırlanıyor.

Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörü Taha Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'te gerçekleştirilecek Akdeniz Oyunları'na yaklaşık 1 yıl kaldığını, bu çerçevede yeni tesis yapım çalışmalarının sorunsuz ve hızlı bir şekilde sürdüğünü belirterek, diğer yandan da mevcut tesislerin bakım ve onarım işlerinin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Oyunlar için vakit yaklaştıkça kamuoyunda dikkatlerin tesislere yoğunlaştığını anlatan Aksoy, ''Yeni yapılan tesisler konusunda Spor Genel Müdürlüğü bütün gücüyle çalışıyor. İnşaatlar bizim tarafımızdan da izleniyor. Şu anda ilerlemede sıkıntı vereceğini düşündüğümüz aksama yok'' dedi.

Aksoy, tesisle ilgili çalışmalar tüm hızıyla sürerken, genel koordinatörlük olarak yaklaşık 120 kişiyle oyunların planlamasına ilişkin çalışmalar yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Hazırlıklı Düzenleme Kurulu'nun altıdaki genel koordinatörlükte 15 birimde çalışma yapılıyor. Konuklarımızın geldiklerinde nasıl karşılanacaklarından, vize işlemlerinin nerede yapılacağına, nerede konaklayacaklarından ülkemizden çıkışlarına kadarki süreçle ilgili planlamalar yapıyoruz. Zihinsel olarak veya modeller üzerinde oyunlar yapıyor, takımları kuruyor, fikstürlerini belirliyoruz.

Fikstürlere göre takımlara antrenman müsabaka sahaları ayarlıyoruz. Sahaların eksiklikleri var mı diye bakıyoruz. Personeli ve özeliklerini belirliyoruz. Personelin, hakemlerin hatta seyircilerin kullanacağı her türlü eşyadan yiyecekleri yemeklere kadar her şeyi şimdiden belirliyoruz. Asıl sıkıntımız gelecek sporcu sayısını bilmememiz. Hep varsayımla gidiyoruz. Akdeniz Köyü'nde 6 bin kişiyi konuk edeceğimizi ön görüyoruz. Bu 10 bin veya bin olursa ne yapacağız bilmiyoruz.

Oyunlara katılacakların sayısını, Almeria ve Pescara'da yapılan oyunlardaki en yüksek sayıdan yola çıkarak 4 bin 500 kişinin katılacağını hesap edip, varsayımsal çizelge hazırladık. Tüm bunlar tesis inşaatlarından bağımsız çalışmalar. Neticede dünyanın en mükemmel tesisi bile olsa, yapacağımız oyunların özellikleriyle ilgili bazı adaptasyon çalışmalarına ihtiyaç var. İşte biz bu çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Oyunlarda hangi gün, hangi saatte ne yapılacağına kadar her şeyi en ince detayına kadar hesaplıyoruz.''

-''Bu iş zor, ama biz bunu başaracağız''-

İzmir, Erzurum ve Trabzon'daki oyunların başarıyla gerçekleştirildiğini anımsatan Aksoy, ''İzmir Üniversite Oyunları'nda 16 branşta 140 civarında ülke katılmıştı. Tesis ve branş çokluğu organizasyonu zorlayan bir durum. Ama bunlar aşılır. Türk insanı bunu aşar. İşin ciddiyeti kavranmış durumda. Bu iş zor, ama biz bunu başaracağız'' diye konuştu.

Oyunlara hazırlık sürecinin normal şartlarda 6 yıla yayıldığını, ancak Yunanistan'ın yapamayacak olması nedeniyle Türkiye'ye verilen Akdeniz Oyunları'na 2 yıl 4 ay gibi kısa sürede hazırlanmak zorunda kaldıklarına işaret eden Aksoy, şöyle konuştu:

''Zaman darlığı genel koordinatörlüğün çalışmalarını etkilemez. Ancak tesislerde olası sorunlar yaşanabilir. Ancak şu ana kadar böyle bir sorunla karşılaşmadık. Zamanın dar olması yalnızca yapılacak tesis dağılımının planlı bir şekilde yapılmasını engelledi. Genel koordinatörlükte devletin çeşitli kurumlarından görevlendirmeyle gelenlerin yanı sıra sözleşmelerle birlikte yer alan 120 personelle oyunların en iyi şeklide gerçekleşmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Bir de gönüllüler var. Onların da aktif olarak yer almasıyla süreç daha da hızlanacak. Ayrıca oyunlara kadar sözleşmeli personel sayısının 400'e ulaşması planlanıyor.''

-Akdeniz Oyunları 4 yılda bir yapılıyor-

Olimpiyatlardan sonra dünyada en çok spor dalının bir arada yapıldığı organizasyon olan Akdeniz Oyunları, Akdeniz'e kıyısı olan 24 ülkenin katılımı ile 4 yılda bir gerçekleştiriliyor.

Olimpiyat kurallarının geçerli olduğu organizasyon, ilk defa 1951 yılında Mısır'ın İskenderiye kentinde düzenlendi. 6'ncısı 41 yıl önce 1971'de İzmir'de gerçekleştirilen oyunlarda son organizasyon ise 2009'da İtalya'nın Pescara kentinde yapıldı.

En büyük amacı katılan ülkeler arasında toplumsal, kültürel ve sosyal yakınlaşmayı sağlamak olan oyunlara, Akdeniz ülkeleri, özellikle turizme açmayı ve yatırım yapmayı planladıkları şehirlerle aday oluyorlar.
Bu haber toplam 70 defa okundu


YAZARLAR
2012-08-07 02:20:16
trtrtr