Şimşek, puan sisteminin adaletsizliklere neden olacağını savunarak, kendisiyle birlikte bir grup başpehlivanın federasyona ihtarname çektiğini bildirdi.
Güreş Federasyonu, Yağlı Güreş Müsabaka Talimatı'nda yaptığı değişiklikle, Tarihi Kırkpınar Güreşleri'ne başa güreşecek güreşçiler için ''puan sistemi'' getirdi. Başa güreşecek pehlivanlar, diğer yörelerde düzenlenecek organizasyonlarda kazandıkları puana göre sıralanacak. En çok puan toplayan 50 güreşçi, bu yılki organizasyonda mücadele etmeye hak kazanacak. Gelecek yıldan itibaren ise katılacak güreşçi sayısı 40 olarak uygulanacak. Ayrıca Kırkpınar'da altın kemer takmamış güreşçiler için uygulanan 40 yaş sınırı, 45 yaşa çekildi.
''Performansa dayalı'' yeni sisteme karşı olan pehlivanlardan Kenan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güreş Federasyonu'nun yeni yönetmeliğiyle, Kırkpınar güreşinin kalitesinin düşeceğini, sistemin adaletsizliklere de neden olduğunu ileri sürdü. Kenan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Mevcut sistemde hiç bir sıkıntı yoktu. Bir pehlivan başaltında birinci, ikinci olduktan sonra başa güreşebiliyordu. Zaten zor elde ettiği bu hakka, bir de puan sistemini getirdiler. Sistemin her yerinde hata ve adaletsizlik var. Altın kemer takmış bir pehlivanım. Güreş Federasyonu, 'Sakat olman, hasta olman, para kazanamayacak olman önemli değil. Ne olursa olsun, istersen hiç para kazanma, git ve puan topla. Puan toplayamazsan güreşemezsin' diyor. Organizatör kazanacak, güreşçi 'Puan toplayayım yeter' diyecek.''
Şimşek, puanlama sisteminde de hata bulunduğunu öne sürerek, ''Bazı bölgelerde her hafta, bazı bölgelerde üç dört haftada bir güreş yapılıyor. Ben kendi bölgemde 40 puanı zor toplarken, bir diğeri bir ayda hiç birinci olmasa da 200'e ulaşabiliyor.
Birinci olan güreşçi puan kazanırken, birincinin yendiği diğer güreşçiler de puan kazanıyor. İlk turda rakibini yenemeyeceğini düşünen güreşçi puan kazanmak, rakibini yormamak adına 5 dakikada yenilebilir. Bu da güreşte kaliteyi düşürecek. Sistemin getireceği olumsuzlukları anlattık ama sonuç alamadık. Son olarak avukatımız aracılığıyla ihtarname çektik. Eğer gerçekleşmezse güreşemeyen arkadaşlar tazminat davalarını açacaklar ve Kırkpınar'ın iptalini isteyecekler'' diye konuştu
Puan sistemine herkesin tepkili olduğunu kaydeden Kenan Şimşek, Kırkpınar'da güreşecek pehlivan sayısını düşürmek için uygulamanın getirildiğini kaydederek, ''Fatih Sultan Mehmet sarayında 300 pehlivanı doyuruyormuş, Edirne Belediyesi, 1-2 gün 60-70 güreşçiyi ağırlayamıyor mu?'' dedi.
Kenan Şimşek, pehlivanların haklarını savunmak adına bir dernek kurma hazırlıkları olduğunu da vurguladı.
-Federasyon yağlı güreşe ivme kazandırmak istiyor-
Federasyon Başkanı Çeker, yeni sistemle hedeflerinin yağlı pehlivan güreşleri organizasyonlarını artırmak ve ivme kazandırmak olduğunu söyledi.
Kemer almamış 40 yaş üzeri güreşçilerin önceki sistemde güreşlere katılamadığını ifade eden Çeker, ''Yeni talimatla bunu 45'e uzattık. Daha önceden 52-53 güreşçi güreşiyordu. Yaş sınırı yükseldiği için şimdi 64 güreşçinin katılma şansı var. Burada performansa dayalı bir sistem getirelim ve böylece güreşçiler zinde olsun, kendi aralarında rekabet olsun istedik. Bu yıl için bunu 50 güreşçi ile sınırlandırdık. Organizasyon sayısı, yağlı güreş izleyicisi sayısı arttı. Amacımız da buydu. Küçük de olsa tepkiler oluyor ama yeni bir sisteme tepkilerin olması normal'' şeklinde konuştu.
Sistemin yeni uygulandığını ve eksiklerin giderileceğini kaydeden Çeker, ''Biz hiç bir zaman güreşe ve güreşçiye zarar verecek noktada bulunmayız. Geçen yıl katılamayan güreşçiler bu yıl katılabiliyor. Her sporun bir elemesi var, Kırkpınar da yağlı güreşin olimpiyatı ise, bunun da elemesi olacak'' diyerek sözlerini tamamladı.
Bu haber toplam 67 defa okundu