ESPNEWS Haber Portal, Haber Sistemi, Haber Sitesi Script - Kuyt'un köylüsü Fenerbahçelileri kızdıracak
13 yaşındaki çocuk cinayet işledi
Erbilli alimlerden Suriye çağrısı
Mısır Dünya Bankasından 200 milyon $ alacak

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Kuyt'un köylüsü Fenerbahçelileri kızdıracak

Kuyt'un köylüsü Fenerbahçelileri kızdıracak
Hollandalı ünlü futbol yazarı Simon Kuper de
25.06.2012 / 17:47


Dirk Kuyt'ın büyüdüğü 60 bin nüfuslu Katwijk, 20 erkek futbol takımı, 15 tane 9 yaş altı futbol takımına sahip bir futbol kasabası. Ünlü futbol yazarı Simon Kuper de Katwijk'te büyümüş. "Katwijk'te taze balık, süt ve batı rüzgârlarıyla tüm çocuklar birer Dirk Kuyt'tır" diyor. Kuper amatör futbolcuyken rakipleri de hep Kuyt gibiymiş. "Rakipler genellikle Kuyt gibi albinoydu ve çoğunlukla Kuyt soyadını taşıyorlardı" diyor son kitabı "Futbol Adamları"nda. Kuper, Fenerli Kuyt'ın (32) hikâyesine "Kuyt tipi birini Fenerbahçe'nin transfer edeceğini hayal edemezdim" diyerek başlıyor. Bugünlere gelmesini müthiş azim ve çalışmasına borçlu. Ancak Kuper'e göre yaşı, Kuyt'ın doğru bir transfer tercihi olmaması için yeterli bir sebep...

-Dirk Kuyt nasıl bir futbolcu?

Büyük bir yetenek değil ama çok çalışkan. Kendini birinci sınıf futbolcu haline getirdi.

-"Kuyt tipi birini Fenerbahçe'nin transfer edeceğini hayal edemezdim" diyorsunuz. Neden?

Kuyt'ın futbola başladığı köyde, Katwijk'te büyüdüm. Dünyanın en iyi futbolcuları orada yetişmiyordu. Kuyt da doğuştan yetenekli değildi. Çok çalışırlar; disiplinli bir yerdir.

-Johan Cruyff, milli takımda Dirk Kuyt'ı sağ bek için önerdi. Yorumunuz nedir?

Kuyt, İtalyan Gianluca Zambrotta gibi 30'lu yaşlarında hâlâ güçlü ve oyunda hem geride hem ileride oynayabiliyor. Ancak artık kaldıramayabilir.

-Fenerbahçe'ye faydalı olacağını düşünüyor musunuz?

Sıkı çalışıyor ve çalışacaktır da. Ama artık yaşlandı. Parlak bir futbolcu gibi gözükse de pek fark yaratacağını sanmıyorum.

-Dirk Kuyt iyi bir tercih değil miydi?

Hayır. Fenerbahçe taraftarını sevindirmek için ünlü bir futbolcunun ismine para verdi. Roberto Carlos da benzer bir transferdi. Sorun, genç, iyi futbolcuların İngiltere ve İspanya varken Türkiye Ligi'ne gelmemesi. Yıldız bir futbolcu Türkiye'ye geliyorsa bilin ki artık büyük oyuncu değildir. Sönmüş yıldızlara ödediklerini iki genç oyuncuya yatırsalar daha akıllıca.

KUPER'İN KALEMİNDEN KUYT

Katwijk'te yerel yıldızlar nadiren profesyonel kulüplere transfer olurlardı. Dirk Kuyt henüz 18'inde FC Utrecht ile sözleşme imzaladı. Takımın düzenli oyuncusu oldu. 2003'te Feyenoord, Kuyt için 1 milyon Euro ödedi. Kuyt'ın ön görülemez yükselişi devam ediyordu. Bir yılda takımın en iyi oyuncusu olmuştu. Antrenman, maç olmadığında ya da rakiplerini analiz etmediği zamanlar mental koçuna, fizyoterapistine gidiyordu. Bu sakatlık tedavisi için değildi çünkü Kuyt hiç sakatlanmadı. 5 yıl Hollanda Ligi'nde tek maç kaçırmadan mücadele etti. Çoğu golcü enerjisini gol için saklar, Kuyt ise kanatlara koşar, kendi yarı sahasında rakiplerle mücadele eder. Bir savunma oyuncusundan daha iyi savunmacı, bir kanat oyuncusundan daha fazla asistçi. En çok göz korkutan özelliğiyse topu aldığında ulaştığı hız. Öğrenemediği tek şeyse top kontrolü. Zaten kendisi de "Robin van Persie'nin top tekniğine sahip değilim ama Hollandalı tüm yetenekler içinde mental açıdan en güçlüsü benim" diyor.

(habertürk)
Bu haber toplam 53 defa okundu


YAZARLAR
2012-08-07 02:20:16
trtrtr